Καλωσόρισμα

Το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ιδρύθηκε το 2016 στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 2018 βρίσκεται υπό τη διεύθυνση της Επίκουρης Καθηγήτριας Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας Αθηνάς Συριάτου.

Ο σκοπός τους Εργαστηρίου είναι η διεύρυνση των ερευνητικών οριζόντων των φοιτητών με κατεύθυνση τη Νεότερη Ιστορία. Στοχεύει στο να αποτελέσει ένα χώρο όπου οι φοιτητές σε προπτυχιακό, σε μεταπτυχιακό, και σε επίπεδο υποψηφίων διδακτόρων θα μπορούν να συζητούν, να αναλύουν και να ερευνούν νέες μεθοδολογίες για νέα ιστορικά θέματα και νέες προσεγγίσεις σε παλιότερα, πέρα από εκείνα των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών. Επίσης, έχει σκοπό να καλλιεργήσει τη διαθεματικότητα και τη διεπιστημονικότητα, χάρη στην πλούσια παρακαταθήκη του προγράμματος σπουδών του Τμήματός μας.

Διάβασε Περισσότερα

Δραστηριότητες

3η Συνάντηση Μεταπτυχιακών, Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών 19-21 Μαΐου 2022

Το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. διοργανώνει Πανελλήνιο Υβριδικό Συνέδριο με τη συμμετοχή Μεταπτυχιακών Φοιτητών, Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτορικών Ερευνητών τις ημερομηνίες 19-21 Μαΐου 2022 στην αίθουσα Α (2ος όροφος) του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις συνεδρίες είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά επιλέγοντας τον σύνδεσμο που αναγράφεται στην αφίσα του προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες επισυνάπτονται η αφίσα και το πρόγραμμα του συνεδρίου. Link zoom: https://duth-gr.zoom.us/j/7163775906

  • Α' Ημερίδα

Ερευνητικά Προγράμματα

Το «Παρατηρητήριο για την Ελληνική Επανάσταση 1821» έχει ως βασικό σκοπό να καταγράψει και να νοηματοδοτήσει τους τρόπους με τους οποίους η κοινωνία του 21ου αιώνα προσλαμβάνει, διεθνώς, την Επανάσταση τόσο σε συμβατικές όσο και σε ψηφιακές διαστάσεις. 

Διαβάστε περισσότερα

 

Εκδόσεις

Το περιοδικό Έρεισμα για την Ιστορία, είναι το διεπιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης του Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, και έχει σκοπό την προβολή και την ανάδειξη της ιστορικής έρευνας των υποψηφίων διδακτόρων, των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, παλαιών και νέων, καθώς και άλλων ιστορικών και μεταδιδακτόρων, που ενδιαφέρονται να δημοσιεύσουν τις εργασίες τους σε αυτό. 

Διαβάστε Περισσότερα

Στην σειρά “Άλλες Δημοσιεύσεις” δημοσιεύουμε πρακτικά συνεδρίων που έγιναν στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας καθώς και άλλες μονογραφίες και πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες που αρίστευσαν. 

 Διαβάσε Περισσότερα

Στη στήλη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ καλούμε φοιτητές από κάθε βαθμίδα να πάρουν συνεντεύξεις από ιστορικούς, είτε για κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο τους, είτε για κάποιο επίκαιρο θέμα, είτε για το σύνολο του έργου τους.  

Διάβασε Περισσότερα