Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ
4η Συνάντηση Μεταπτυχιακών, Υποψηφίων Διδακτόρων και Νέων Ερευνητών
«Πατήρ πάντων: Ο πόλεμος και οι κοινωνικές ιστορίες του»
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
«Ο πόλεμος είναι ο πατέρας όλων των πραγμάτων και όλα τα πράγματα εξουσιάζει· άλλους τους ανέδειξε σε θεούς, σε άλλους έδειξε τα ανθρώπινα μέτρα τους, άλλους τους κάνει δούλους κι άλλους ελεύθερους».
Ηράκλειτος, απόσπ. 53
Ο Ηράκλειτος δεν μίλαγε μόνο για τους πολέμους της αρχαιότητας όταν ονόμαζε τον πόλεμο πατέρα όλων. Το λεξιλόγιο της ιστορίας έχει υφανθεί με την έννοια του πολέμου, έτσι που ιστορικές περίοδοι δεν είναι παρά χρονικές ενότητες πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των πολέμων. Αυτή τη στιγμή ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, για μια ακόμα φορά, θέτουν σε αμφισβήτηση την ιδέα της ειρήνης ακόμα και για τα έθνη που επισήμως δεν βρίσκονται σε πόλεμο, εφόσον κάποιοι πόλεμοι σήμερα διεξάγονται δι’ αντιπροσώπων, σε κοντινές ή και απομακρυσμένες περιοχές από εκείνες που, θεωρητικά, έχουν ειρήνη.
Κατά πόσο η έρευνα των νέων ιστορικών συμπεριλαμβάνει τις εκφάνσεις του πολέμου; Εξακολουθεί η έννοια του πολέμου να βρίσκεται στο επίκεντρο των ακαδημαϊκών αναζητήσεων; Υπάρχουν κοινά στοιχεία και πρακτικές των πολέμων στη διάρκεια της ιστορίας; Οι συνέπειες των πολέμων, πέρα από την αιματοχυσία στα μέτωπα ή στα μετόπισθεν, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την οργάνωση της κοινωνικής ζωής. Οι πολιτισμικοί πόλεμοι, συχνά ως απόρροια ή αφορμή πραγματικών πολέμων, επίσης καθορίζουν τον ιστορικό χρόνο.
Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε τους ενδιαφερόμενους και τις ενδιαφερόμενες να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σχετικές με τις θεματικές του συνεδρίου στην 4η Συνάντηση Μεταπτυχιακών Φοιτητών, Υποψηφίων Διδακτόρων και Νέων Ερευνητών που διοργανώνει το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ, η οποία θα διεξαχθεί υβριδικά (διά ζώσης και εξ αποστάσεως) στην Κομοτηνή, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο τέλος Μαΐου 2025, με τίτλο «Πατήρ πάντων: Ο πόλεμος και οι κοινωνικές ιστορίες του».
Οι θεματικές που θα εξετάσει το συνέδριο είναι, ενδεικτικά, οι εξής:
- Τα πεδία των μαχών και οι «άγνωστοι» στρατιώτες
- Προπαγάνδα και πολεμική
- Μαζική βία
- Μαζικές ιδεολογίες
- Οι κοινωνίες στα μετόπισθεν
- Το άτομο και η συνείδηση στον πόλεμο
- Έμφυλες διαστάσεις του πολέμου
- Προσφυγιά και μετανάστευση
- Εγκλήματα πολέμου και έγκλημα εν καιρώ πολέμου
- Σεξουαλικότητα και πόλεμος
- Αναπαραστάσεις του πολέμου στην τέχνη (λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, εικαστικές τέχνες κλπ.)
- Αναπαραστάσεις του πολέμου στην εκπαίδευση
- Ψηφιακά και υλικά πολεμικά παιχνίδια
- Πολεμικές αποζημιώσεις και διπλωματία
- Πόλεμος και πολιτισμική πολιτική
Οι ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν προτάσεις ανακοινώσεων που σχετίζονται με τα παραπάνω θέματα, έκτασης έως 300 λέξεων, μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό (έως 200 λέξεις) μέχρι τις 21η Φεβρουαρίου 2025 στην ηλεκτρονική διεύθυνση modernhistorylab@gmail.com
Οι προτάσεις θα εξεταστούν από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και οι απαντήσεις θα γίνουν γνωστές στους ενδιαφερόμενους/ες μέχρι και την 15η Μαρτίου 2025. Επεξεργασμένες μορφές των ανακοινώσεων θα επιλεγούν για να δημοσιευτούν στο περιοδικό του Εργαστηρίου Έρεισμα για την Ιστορία.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.